De ce este climatul Pamantului stabil?

Oamenii de stiinta sustin ca apa a existat la un moment dat si pe Marte si pe Venus, insa, pe masura ce conditiile climatice s-au schimbat, si-au pierdut oceanele.
De ce Pamantul a reusit sa evite o asemenea soarta? Climatul planetei este relativ stabil, si a ramas o planeta care poate sustine viata pentru aproximativ 4 miliarde de ani.
Se pare ca Pamantul are un “termostat”. Vulcanii arunca in atmosfera dioxid de carbon, care ajuta la mentinerea caldurii planetei, formand un efect de sera.
Aceasta caldura permite oceanului sa se evapore, formand norii si ploaia. O parte din dioxidul de carbon dizolvat ajunge in rauri si apoi in oceane, unde traiesc numeroase organisme unicelulare. Acestea formeaza cochilii din calcit (CaCO3) si opal (SiO2).
In momentul in care organismele mor, aceste invelisuri tari se acumuleaza pe fundul marii si formeaza roci sedimentare. Dupa milioane de ani, placa oceanica ajunge sub placa continentala prin procesul de subductie, iar mineralele intra in componenta placii continentale.
Intreaga masa se topeste, iar o parte mai densa a crustei oceanice ajunge in mantaua Pamantului. In conditii de presiune extrema si la temperaturi inalte, substantele ajung din nou sa fie expluzate in atmosfera, completand astfel ciclul.
Astfel, Pamantul isi pastreaza o temperatura relativ stabila, alternand perioadele de incalzire cu cele de racire, arata pagina de Internet a prof dr. Ellen Thomas, cercetator la Departamentul de Geologie si Geofizica al Universitatii Yale.
Teoria schimbarilor climatice se bazeaza pe masuratori care arata ca, separat de ciclul natural al planetei, nivelul de dioxid de carbon din atmosfera creste de la an la an, si cauza ar fi activitatile industriale ale oamenilor. Exista si critici ale acestei teorii, care sustin ca efectul de crestere a temperaturilor in ultimii 20 de ani sunt tot unul natural.