Se pot prezice cutremurele si eruptiile vulcanice?

Aceste fenomene naturale sunt dovada faptului ca planeta noastra este in continua miscare. Majoritatea faliilor si a vulcanilor se afla la marginea placilor tectonice, de aceea este usor de prezis unde in lume acestea vor avea loc cutremure si eruptii vulcanice, insa nu se stie cu exactitate momentul in care vor avea loc.
Predictiile probabilistice ale cutremurelor pe tremen lung, bazate pe ceea ce s-a intamplat in trecut sunt usor de facut. Persoanele care traiesc in zona golfului San Francisco, spre exemplu, stiu ca exista o probabilitate de 62% ca un cutremur de magnitudine mare sa se produca acolo in urmatorii 30 de ani.
Avertismentele pe tremen scurt sunt posibile, insa ele nu vin decat cu cateva secunde inainte de producerea unui cutremur.
Pe 29 august si 5 septembrie 2004, cu 7 zile inainte de un cutremur cu magnitudinea de 7,1 pe scara Richter, in sudul Japoniei s-au detectat schimbari in densitatea electronilor din ionosfera, si respectiv in temperatura.
Sistemul DENS (sistem de detectie a emisiilor electro-magnetice transmise din zone seismice), dezvoltat de Centrul National de Studii Spatiale din Franta a aratat ca exista corelatii intre anumite tipuri de activitate electromagnetica de frecventa redusa si zonele cele mai active din punct de vedere seismic de pe pamant.
Se spune, de asemenea, ca animalele sunt sensibile la semnalele electromagnetice de frecventa joasa, motiv pentru care sunt capabile sa detecteze un cutremur.
Conform unor studii realizate de Universitatea din Colorado, aceste semnale elctromagnetice sunt specifice fracturarii rocilor cristaline.
Scepticii tind insa sa nu ia in considerare studiile legate de comportamentul animalelor, deoarece informatiile obtinute sunt ambigue si inconsistente.